Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Postprzez Slaby » 2013-11-01, 16:38

Troche ludzi pyta więc proszę :)
Mozna bedzie się trochę więcej nacieszyc z naszych perełek.
Robimy to na własną odpowiedzialność !!
Warunki
Trzeba posiadać licznik poliftowy z softem minimum 0214.

Address 17: Instruments (J285) Labels: 4F0-920-xxx-17.clb
Part No SW: 4F0 920 934 A HW: 4F0 920 934 A
Component: KOMBIINSTR. H06 0214

Dopiero można aktywować te dodatkowe funkcje na fisie.
Uruchomienie ala 3 Kompa fis <rotfl>
VCDS wchodzimy w Licznik 17
potem Security Access
13861 = General Adaptation "Enabling" może też wyświetlić się inny kod dostępu , to trzeba wpisać ten co podpowiada VCDS !!
Kanal 77adaptacji zapisujemy wartość obecną, u mnie było 61440
wpisujemy wartosc 65535
potem test
i dalej zapisz
Wychodzimy z programu , wyłączamy stacyjke na 5 sek,
włączamy stacyjke i cieszymy się z dodatkowych opcji w kompie <radocha> po wybraniu przyciskiem obsługi kompa
Soft min niektóre 0208 oraz na pewno 0214!!!!

Obrazek



Obrazek



Opcja naprawdę dla zaawansowanych !!

Nie musze chyba przypominać o zasadach poprawnej aktualizacji oprogramowania w sterownikach :] !!
Wyłączamy wszystkie urządzenia w aucie co pobierają prąd
Podłączamy auto do odpowiedniego prostownika
I zaczynamy

Więc do podniesienia softu na 214 w liczniku poliftowym 4F0 potrzeba -VAS lub VCP dalej normalna procedura flasch !!

A214_C6PA_HL_0214.sgo Tak się nazywa plik do Liczników z kolorowym wyświetlaczem
A214_C6PA_ML_0214.sgo Tak się nazywa plik do Liczników z czerwonym wyświetlaczem. tak tak można opcje uruchomić na mono <lol> Czerwony wyświetlacz !!

Pliki dostępne na płytach z flaschami audi.

Jak ktoś nie ma pisać na pw

Po aktualizacji oprogramowania licznika jedziemy wszystko tak jak napisałem na początku tematu


pozdr :)
Jest S7 4.0 V8 TFSI ;)
Obrazek
Było a6 c6 bpp
Było a6 c5 akn
Avatar użytkownika
Slaby
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 2013-10-28, 18:53
Lokalizacja: Mysen
Model: A6 C7
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI CGQB 313KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2012
Imię: Tomek

Postprzez jakos78 » 2013-11-01, 17:31

Zacznę szukać licznika :mrgreen:
Avatar użytkownika
jakos78
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 456
Dołączył(a): 2013-05-30, 20:46
Lokalizacja: Holandia
Model: A6 C6
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 BPJ 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2006
Imię: Jarek

Postprzez Edin » 2013-11-18, 09:29

Można taki zbajerzony licznik wsadzić do C5?
Edin
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 2013-08-31, 07:44
Lokalizacja: Lubelskie
Model: A6 C5
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Rok: 1998
Imię: Edwin

Postprzez Przemcio » 2013-11-18, 18:15

bagnet napisał(a):Dodtakowo na minus u nas jest to, ze FIS jest tylko czerwony.
u mnie też jest mono w poliftach również i wszystko sie da :mrgreen:
ni ma podpisu
Avatar użytkownika
Przemcio
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 860
Dołączył(a): 2013-06-01, 12:28
Lokalizacja: Waldsee/ Deutschland
Model: Nie mam
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: INNY
Napęd: RWD
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2012

Postprzez Edin » 2013-11-18, 19:43

bagnet napisał(a):
Dodtakowo na minus u nas jest to, ze FIS jest tylko czerwony. :-/


Dasz fotki?
Edin
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 2013-08-31, 07:44
Lokalizacja: Lubelskie
Model: A6 C5
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Rok: 1998
Imię: Edwin

Postprzez Koenig » 2013-11-19, 09:11

Coś mi się wydaje że mylicie C6 i C5.
Temat dotyczy C6.
- Tatusiu, czy ten samochód jest zepsuty?
- Nie synku, to diesel...
Avatar użytkownika
Koenig
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 534
Dołączył(a): 2013-06-20, 12:12
Lokalizacja: Małopolska
Model: A6 C5
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI BCZ 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2004
Imię: Janusz

Postprzez Przemcio » 2013-11-19, 20:57

Temat jest o C6 więc nie wiem dlaczego miałbym pomyśleć o C5 choć w C5 już snake z noki 3210 widziałem :mrgreen:
ni ma podpisu
Avatar użytkownika
Przemcio
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 860
Dołączył(a): 2013-06-01, 12:28
Lokalizacja: Waldsee/ Deutschland
Model: Nie mam
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: INNY
Napęd: RWD
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2012

Re: Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Postprzez pablo1979 » 2014-12-13, 00:03

Witam.Jeśli można to prosił bym o soft A214_C6PA_HL_0214.sgo. Fajna sprawa. e-mail note218@wp.pl dzieki i pozdro.
pablo1979
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2014-12-12, 23:59
Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI BRE 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2005
Imię: PAWEŁ

Re: Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Postprzez imagination68 » 2015-10-17, 23:00

Panowie w jaki sposób mam sprawdzić jaki mam soft licznika???
imagination68
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2015-03-30, 19:17
Lokalizacja: Tychy
Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: INNY
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2010
Imię: sławek

Re: Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Postprzez mwx » 2015-10-20, 09:47

Edin napisał(a):Można taki zbajerzony licznik wsadzić do C5?


Można dodać kilka opcji stosując "VFIZ".
Nie wiem tylko czy wyświetlanie tych samych danych co dowolny smarkfon+ELM327 za 30PLN jest warte 600PLN.
If it's got wheels, wings or tits - it's gonna give you problems.
Avatar użytkownika
mwx
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 461
Dołączył(a): 2014-07-03, 19:28
Lokalizacja: Poznań
Model: A6 C5
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI BAU 179KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2002
Imię: Maciej

Re: Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Postprzez decostal » 2016-12-14, 14:43

Witam serdecznie było by super gdybys podłączył się vagiem do swojego autka i nakręcił filmik jak dokładnie to robisz. Ja mam soft zaktualizowany ale nie wiem czy z vag sobie poradzę. Nie chciałbym czegoś zepsuć. Mógłbyś opisać bardziej szczegółowo w opcji dla laików jak to zrobić z poziomu vag. Fajnie to opisałeś jednak mam obawy, że sobie nie poradzę. Gdybyś miał chęci będę bardzo wdzięczny. Dzięki
decostal
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 14
Dołączył(a): 2015-11-13, 03:18
Model: A6 C6
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0 CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2011
Imię: Krzysztof

Re: Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Postprzez Kill Bill » 2017-01-29, 22:33

Hey
Koledzy potrzebuje pomocy mam licznik 4L0 920 931 N jest to licznik poliftowy od Q7 z softem KOMBIINSTR. H08 0144 czy bez problemu mogę go z flashować na wyższy soft żeby mieć dodatkowe opcje, pytam ponieważ jeden z kolegów powiedział że z mojego softu jak przejdę na nowszy to licznik może nie wstać...??
Z góry dziękuje za odpowiedź
Kill Bill
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2016-07-18, 21:50
Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 TDI CASA
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2009
Imię: Radek

Re: Dodatkowe opcje na fisie polftowym

Postprzez stanislav85 » 2019-03-17, 18:59

Hello, I'm new to the forum and just spotted this old thread.
If I create an STT file with the following content, will the flash work?

4F0920933Q; A214_C6PA_HL_0214.sgo

I've read that both module SW name and sgo file have to be identical, but I assume in this case it's ok to be different?
Is that right?
stanislav85
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2019-03-17, 18:19
Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI CDYA 240KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2010
Imię: Stan


Powrót do C6 (2004-2011)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości