MMI HIGH 2G Aktualizacja softu do 5570

MMI HIGH 2G Aktualizacja softu do 5570

Postprzez jakos78 » 2013-08-06, 23:00

Potrzebne narzędzia :mrgreen:

- 3 płytki z aktualizacją softu do 5570 ( jak nie wiecie gdzie szukać piszcie na PW :lol: )

- włączony silnik podczas przeprowadzania aktualizacji lub prostownik jeżeli nie jesteśmy pewni swojego akumulatora a chcemy zaoszczędzić na paliwie :->

- sprawdzić jaką aktualnie posiadamy wersję softu w naszym MMI ( jak nie wiesz jak sprawdź TUTAJ)

Jeżeli posiadamy wersję 5150 to możemy zacząć od płytki 2. Jeżeli niższa niż 5150 to zaczynamy od płytki 1

Jak mamy wszystko gotowe to zaczynamy od aktualizacji do wersji 5150 :mrgreen: ( oczywiście wszystko robicie na własną odpowiedzialność) :->

Wyłączamy wszystkie niepotrzebne odbiorniki prądu!!!

1. Wyciągamy wszystkie płytki ze zmieniarki w schowku

2. Włączamy CZERWONE MENU

3. Klikamy SWUpdate

4. Wybieramy CD ROM

Obrazek

5. MMI po sprawdzeniu płyty poprosi o zaakceptowanie komendy START DOWNLOAD- potwierdzamy pokrętłem od góry i czekamy aż skończy :mrgreen:

6.Po około 40 minutach ( w niektórych przypadkach krócej) wyskoczy komunikat RESTART MMI- potwierdzamy

7. Wyciągamy płytkę 1, wkładamy płytkę 2 aby zaktualizować bluetooth

8. Robimy wszystko to samo od pkt.2 do pkt.6- dwa razy gdyż za pierwszym razem system "czyści" wszytko do dotyczy bluetooth

9. Niektórzy aktualizację bluetooth powtarzają, aby system dobrze odczytywał książki telefoniczne z telefonów (u mnie wystarczyło raz :-P )

10. Wyciągamy płytkę 2, wkładamy płytkę 3 z aktualizacją do wersji 5570

11. Robimy wszystko to samo od pkt.2 do pkt.6

12. Po udanej aktualizacji sprawdzamy jaką mamy wersję KLIKNIJ TU

13. Jeżeli pojawi się wersja 5570 to cieszymy się :mrgreen: najnowszą wersją softu w naszym autku

14. Czasami po aktualizacji znikają :-? niektóre funkcje jak np. poziom akumulatora czy też graficzny parktronik :-/ - wtedy należy przywrócić je z powrotem w "zielonym menu" ( opis jak włączyć zielone menu dostępny TU )

Życzę wszystkim powodzenia w aktualizowaniu swojego systemu MMI HIGH 2G :-D :lol: :mrgreen: :-P


Jakby były jakieś pytania proszę śmiało pisać


Jakiekolwiek kopiowanie, cytowanie. przerabianie/edycja tekstu czy dalsza dystrybucja na innym forum lub w celach komercyjnych jest zabroniona !
Avatar użytkownika
jakos78
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 457
Dołączył(a): 2013-05-30, 20:46
Lokalizacja: Holandia
Model: A6 C6
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 BPJ 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2006
Imię: Jarek

Postprzez kanciol » 2013-11-02, 19:15

Witam...
Czy po aktualizacji softu do 5570 jest mozliwosc jego spolszczenia?
kanciol
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 2013-10-31, 19:55
Lokalizacja: Września
Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Imię: Maciej

Postprzez jakos78 » 2013-11-02, 19:28

kanciol, spolszczenie polega na nakładce na soft 5570- ale po tym zabiegu MMI pokazuje soft 5150
Avatar użytkownika
jakos78
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 457
Dołączył(a): 2013-05-30, 20:46
Lokalizacja: Holandia
Model: A6 C6
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 BPJ 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2006
Imię: Jarek

Postprzez kanciol » 2013-11-02, 19:31

czyli jezeli teraz MMI pokazuje mi soft 5150 i jest po polsku to jaka mam wersje.... 5570 czy 5150...

chcialem zaktaulizowac bluetooth poniewaz wogole mi nie zczytuje nazw kontaktow,
kanciol
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 2013-10-31, 19:55
Lokalizacja: Września
Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Imię: Maciej

Postprzez Przemcio » 2013-11-02, 19:39

kanciol napisał(a):chcialem zaktaulizowac bluetooth poniewaz wogole mi nie zczytuje nazw kontaktow,
potrzebna Ci druga płyta z BT, update BT robimy dwa razy !!
ni ma podpisu
Avatar użytkownika
Przemcio
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 860
Dołączył(a): 2013-06-01, 12:28
Lokalizacja: Waldsee/ Deutschland
Model: Nie mam
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: INNY
Napęd: RWD
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2012

Postprzez kanciol » 2013-11-02, 19:40

dobra druga plyta, niema problemu... ale po aktualizacji drugiej plyty bede musial jeszcze spolszczyc?
kanciol
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 2013-10-31, 19:55
Lokalizacja: Września
Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Imię: Maciej

Postprzez Przemcio » 2013-11-02, 19:43

kanciol napisał(a):dobra druga plyta, niema problemu... ale po aktualizacji drugiej plyty bede musial jeszcze spolszczyc?
nie bo aktualizujesz jednostke BT a nie MMi więc nic sie nie stanie
ni ma podpisu
Avatar użytkownika
Przemcio
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 860
Dołączył(a): 2013-06-01, 12:28
Lokalizacja: Waldsee/ Deutschland
Model: Nie mam
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: INNY
Napęd: RWD
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2012

Postprzez kanciol » 2013-11-02, 19:44

super, teraz rozumiem, wypalam i dzialam
kanciol
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 2013-10-31, 19:55
Lokalizacja: Września
Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Imię: Maciej

Postprzez jakos78 » 2013-11-02, 20:23

kanciol, działaj i daj znać jak poszło
Avatar użytkownika
jakos78
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 457
Dołączył(a): 2013-05-30, 20:46
Lokalizacja: Holandia
Model: A6 C6
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 BPJ 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2006
Imię: Jarek

Postprzez kanciol » 2013-11-02, 20:35

Zaaktualizowalem BT i teraz pokazuje że telefon niezainstalowany :-/
kanciol
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 2013-10-31, 19:55
Lokalizacja: Września
Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Imię: Maciej

Postprzez Przemcio » 2013-11-02, 20:48

kanciol napisał(a):Zaaktualizowalem BT i teraz pokazuje że telefon niezainstalowany :-/
robiłes dwa razy????
ni ma podpisu
Avatar użytkownika
Przemcio
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 860
Dołączył(a): 2013-06-01, 12:28
Lokalizacja: Waldsee/ Deutschland
Model: Nie mam
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: INNY
Napęd: RWD
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2012

Postprzez kanciol » 2013-11-02, 20:50

Właśnie zacząłem drugi raz.... Za pierwszym szlo dość szybko... Za drugim ciągnie się powoli narazie mam 32%

[ Dodano: 2013-11-02, 20:24 ]
Zaaktualizowalem BT i po włączeniu kontaktów pokazuje ciągle proszę czekać... Na telefonie spytał się czy mam dać dostęp do kontaktów, potwierdzilem ale ciągle MMI ich nie widzi.
kanciol
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 2013-10-31, 19:55
Lokalizacja: Września
Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Imię: Maciej

Postprzez Przemcio » 2013-11-02, 21:28

kanciol napisał(a):Zaaktualizowalem BT i po włączeniu kontaktów pokazuje ciągle proszę czekać... Na telefonie spytał się czy mam dać dostęp do kontaktów, potwierdzilem ale ciągle MMI ich nie widzi.
jaki masz tel?
ni ma podpisu
Avatar użytkownika
Przemcio
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 860
Dołączył(a): 2013-06-01, 12:28
Lokalizacja: Waldsee/ Deutschland
Model: Nie mam
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: INNY
Napęd: RWD
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2012

Postprzez kanciol » 2013-11-02, 21:41

Samsung galaxy s4

Uruchomilem go ponownie i zaczęło wszystko śmigać tak jak powinno.... Teraz jest miodzio 8-) 8-)
kanciol
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 2013-10-31, 19:55
Lokalizacja: Września
Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Imię: Maciej

Re: MMI HIGH 2G Aktualizacja softu do 5570

Postprzez TomekV8 » 2014-03-09, 10:53

Panowie teraz i Ja mam mały problem, ale zacznę od poczatku.

W styczniu kupiłem A8 D3, w której jest moduł bluetooth, ale tak jak twierdził sprzedający po wymianie akumulatora przestał działać a Sam sprzedający nie mial czasu sie tym zająć.
Prawdą jest że aku jest nowy data grudzień 2013r. Ja auto kupiłem na początku stycznia więc możliwe że nie miał kiedy tego ogarnac tym bardziej że jest właścicielem pewnej firmy.
Moduł bluetooth jest - sprawdzałem osobiście :-)
VCDSem nie moge sie połączyć z kanałem 77
Błąd na VCDS:

Adres 19: CAN Gateway Plik etykiet: AKP\4E0-910-468.clb
Oznaczenie elementu SW: 4E0 910 468 HW: 4E0 907 468 A
Komponent: Gateway H06 0040
Weryfikacja: 06 Numer seryjny: 0000302B2814B2
Kodowanie: FCFF7FDC2B7104
Kod serwisu: WSC 00000 128 00294
VCID: E5CB4A052C3F323032A

Znaleziono 1 błąd:
01303 - Urządzenie nadawczo-odbiorcze telefonu (R36)
004 - Brak sygnału / brak komunikacji
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01100100
Priorytet błędu: 3
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 42
Przebieg: 234314 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2014.02.16
Czas: 18:21:12

Wersja softu MMI to 5190 w wersji PL (nie wiem czy to nie jest 5570 tylko spolszczone)

Teraz tak wrzuciłem płyte nr 2 do zmieniarki,
-czerwone menu
-SWupdate
-CDrom
i teraz nie mam Standard Download tylko jest samo Standard

Obrazek

Po kliknięciu w Standard mam do wyboru:

Obrazek
Obrazek

+MMI Hi
+TUN
+SDS D3
+IDC
+NAV
+DSP
+Rozpoczęcie ładowania

Teraz gdy wejde w któreś z opcji w/w wyświetla mi sie lista, gdy wchodze w ta liste mam do wyboru:

Obrazek
Obrazek
Bootloader
Application
Ale żadnej z tych opcji nie moge zaznaczyć,

Gdy wejdę bezpośrednio w Rozpoczecie ładowania, wyświetla sie napis:No device is selected for updating.

Obrazek

Gdzie leży błąd, po \stronie oprogramowania na płycie, czy może moduł bluetooth uszkodzony.
TomekV8
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2014-01-25, 07:55
Lokalizacja: Lubin
Zasilanie: Benzyna
Silnik: INNY
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Rok: 2003

Następna strona

Powrót do C6 (2004-2011)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości