problem z predkosciomierzem

problem z predkosciomierzem

Postprzez Ja32 » 2019-12-28, 14:39

Witam.
AUDI A6 C5 2.8 QUATTRO LPG 1997r.
W moim audi padła skrzynia tip tronic i postanowiłem zamontować skrzynie manualna z AUDI A4 B6 ,6 biegowa z 2002 roku.
Udało się to zrobić lecz prędkościomierz nie pokazuje prędkości.
W mojej skrzyni automatycznej był czujnik prędkości, natomiast w skrzyni manualnej z A4 zamiast czujnika była zaślepka.
Wsadziliśmy czujnik ze skrzyni automatycznej do manualnej lecz prędkości nie pokazuje na liczniku.
Zajrzeliśmy kamerką w otwór gdzie jest miejsce na czujnik w skrzyni automatycznej i podczas kręcenia flanszą widać impulsator.
Następnie zajrzeliśmy w otwór w skrzyni manualnej i podczas kręcenia flanszą nie widać impulsatora.
Spróbowaliśmy też podpiąc przewody od czujnika do kostki od ABS lecz bez skutku.

Jak mogę rozwiązać ten problem ?
Proszę o pomoc.

Kod mojego silnika ACK natomiast skrzynia manualna jest z AUDI A4 B6 2002 r. 2.5 TDI kod silnika AKE
Ja32
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-05, 21:09
Model: A6 C5
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Rok: 1997
Imię: Maciej

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez bendzji » 2019-12-28, 15:14

podeślij numer sterownika ABS - podeślę ci potem który pin powinieneś z absu podpiac pod sygnał do licznika
BYŁY : A4 B5 1.9TDI TIP , A6 C5 2.4 MULTI , A6 C6 3.0TDI MAN , A4 B5 1.8T TIP JEST : Ford Smax 2.0TDCI automat , A4 B7 2.0TDI MULTI
bendzji
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 1463
Dołączył(a): 2014-05-25, 08:40
Lokalizacja: Września
Model: A4
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI BLB 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Rok: 2005
Imię: Michał

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez Ja32 » 2019-12-28, 17:07

Kolego bendzji o które numery Ci chodzi ? Mógł byś zaznaczyc ?
Ps to nie jest zdjęcie mego abs. Jak robie zdjecie to nie widac wszystkich nr dlatego pytam Które nr masz na myśli ?
Obrazek
Ja32
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-05, 21:09
Model: A6 C5
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Rok: 1997
Imię: Maciej

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez bendzji » 2019-12-28, 22:54

Najlepiej z vaga/vcdsa albo ten co z dołu 8e0.....

Wyglada ze jak masz tylko abs ( bez esp ) to podpinasz pod pin 23 albo 24 wtyczki sterownika abs
BYŁY : A4 B5 1.9TDI TIP , A6 C5 2.4 MULTI , A6 C6 3.0TDI MAN , A4 B5 1.8T TIP JEST : Ford Smax 2.0TDCI automat , A4 B7 2.0TDI MULTI
bendzji
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 1463
Dołączył(a): 2014-05-25, 08:40
Lokalizacja: Września
Model: A4
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI BLB 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Rok: 2005
Imię: Michał

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez Ja32 » 2019-12-29, 15:58

mój nr jest natępujący :
8E0 614 111 A

Tak jak piszesz, nie mam ESP.

Czyli muszę pod pin 23 lub 24 w ECU podpiąć jeden z dwóch kabelków od ABS, które poprowadzone są do koła dobrze rozumiem?

Czy to ma znaczenie który z tych dwóch przewodów podepnę ?

Skąd mam wiedzieć czy to pin 23 czy 24 ? Nie chciałbym narobić szkód.
Ja32
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-05, 21:09
Model: A6 C5
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Rok: 1997
Imię: Maciej

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez bendzji » 2019-12-29, 16:32

Zle kombinujesz - jak masz kable od czujnika ze skrzyni to laczysz ten ktory nie jest masa do pinu 23 lub 24 sterownika ABS

A jak nie to z abs bezposrednio do licznika pin 28 niebieskiej wtyczki
BYŁY : A4 B5 1.9TDI TIP , A6 C5 2.4 MULTI , A6 C6 3.0TDI MAN , A4 B5 1.8T TIP JEST : Ford Smax 2.0TDCI automat , A4 B7 2.0TDI MULTI
bendzji
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 1463
Dołączył(a): 2014-05-25, 08:40
Lokalizacja: Września
Model: A4
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI BLB 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Rok: 2005
Imię: Michał

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez Ja32 » 2020-01-06, 10:24

Dzieki za odpowiedz. Bede próbował.
Ja32
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-05, 21:09
Model: A6 C5
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Rok: 1997
Imię: Maciej

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez bendzji » 2020-01-29, 19:04

I jak?
BYŁY : A4 B5 1.9TDI TIP , A6 C5 2.4 MULTI , A6 C6 3.0TDI MAN , A4 B5 1.8T TIP JEST : Ford Smax 2.0TDCI automat , A4 B7 2.0TDI MULTI
bendzji
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 1463
Dołączył(a): 2014-05-25, 08:40
Lokalizacja: Września
Model: A4
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI BLB 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Rok: 2005
Imię: Michał

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez Ja32 » 2020-02-04, 22:43

Powiem szczerze, ze ta operacja przerosła moje umiejętności i postanowiłem wybrać się do elektromechanika.
Powiedział, ze przekoduje mi komputerem w taki sposób, ze będzie działać licznik.
Bylem dzisiaj u tego majstra i pech chciał, ze kiedy czekalem w kolejce to dla klienta przede mną podpięli kompa i komputer się zepsuł. Pech jak nie wiem co bo czekalem na wizytę dwa tygodnie i musiałem jechać 60 km w jedna stronę. Musze czekać pare dni aż kompa naprawią.
Jak juz zrobią mi ten licznik to napisze tu co i jak.
Ja32
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-05, 21:09
Model: A6 C5
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Rok: 1997
Imię: Maciej

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez bendzji » 2020-02-04, 23:13

No ciekawe co tam chce przekodować hm... daj znać
BYŁY : A4 B5 1.9TDI TIP , A6 C5 2.4 MULTI , A6 C6 3.0TDI MAN , A4 B5 1.8T TIP JEST : Ford Smax 2.0TDCI automat , A4 B7 2.0TDI MULTI
bendzji
-#Klubowicz
-#Klubowicz
 
Posty: 1463
Dołączył(a): 2014-05-25, 08:40
Lokalizacja: Września
Model: A4
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI BLB 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Rok: 2005
Imię: Michał

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez Ja32 » 2020-03-02, 20:54

Z tym elektromechanikiem wyszlo tak, ze w sumie nic mi nie pomógł. Przekodował mi kompa na skrzynie manualna lecz nic sie nie zmienilo. Licznik rowniez nie dziala. Musze szukac innego majstra.
Rozważam opcje wyciagniecia flanszy ze skrzyni automatycznej i przełożenia impulsatora do flanszy ktora jest teraz w mojej audi.
W jaki sposob jest zamontowany ten impulsator na flanszy? Jest przyklejony ?
Ja32
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-05, 21:09
Model: A6 C5
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Rok: 1997
Imię: Maciej

Re: problem z predkosciomierzem

Postprzez Ja32 » 2020-03-02, 21:02

Mam też problem z tym, że czasami przy wysprzęglaniu potrafi zejść z obrotów tak, że silnik gaśnie. Jeśli np dojeżdżam do skrzyżowania i wysprzęglam to dodaje jeden raz trochę gazu na sprzęgle, żeby trochę wkręcić na obroty i wtedy już nie zgaśnie. Przy pedałach mam czujnik sprzęgła ale nie wiem skąd wziąść kostkę, żeby wpiąć. Może to jest przyczyną gaśnięcia ?
Miałem tempomat kiedy była skrzynia automatyczna a teraz nie działa. Jaki powód?
Ja32
-#Forumowicz
-#Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-05, 21:09
Model: A6 C5
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Rok: 1997
Imię: Maciej


Powrót do C5 (1997-2004)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość