Zamek drzwi tylne - tylko jaki...?

Zamek drzwi tylne - tylko jaki...?

Postprzez ezto » 2018-12-13, 16:28

Czesc,
mam do Was prosbe. Zablokowaly mi sie drzwi tylne za kierowca, jak wlacze silnik od razu blokada rodzicielska mi je zamyka ze nie da sie otworzyc (musze kliknac przycisk odblokowania w przednich drzwiach zeby corka mogla wysiasc). I tak za kazdym razem.
Dodatkowo - jak zamkne samochod pilotem - otworze go znowu - to tych tylnych drzwi nie moge otworzyc z zewnatrz :evil: sa zablokowane.
Mechanik stwierdzil "na 90% zamek". No to zasiadam na allegro - zamkow jest - ale trzy rodzaje do mojego C7... :-( jakies 2 pin, 4 pin itp Mechanik tez nie wie.
Mysle podjade do salonu. powiedza mi po vinie.
...Chyba jestem za bardzo naiwny :roll: Pani owszem, powie - ale jak zamowie zamek u nich - za trzy razy tyle.. <zalamka>

Powiedzcie mi prosze - gdzie moge sprawdzic jaki powinienem kupic, moge gdzies wpisac moj vin zeby soe tego dowiedziec, albo moze ktos z Was ma taka mozliwosc i moglby mi pomoc? Z gory bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam
ezto
ezto
-#Forumowicz
-#Forumowicz

Model: A6 C7
Nadwozie: Kombi
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.00 CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Rok: 2012

Re: Zamek drzwi tylne - tylko jaki...?

Postprzez Piotruś » 2018-12-13, 19:40

Zacząłbym od zweryfikowania wiązki przednich lewych drzwi (to nie żart).
Sczytałbym też błędy ale w razie uszkodzenia wiązki niewiele to pomoże.
Problem może być tez bardziej prozaiczny, czyli na przykład słaby kontakt jakiejś wtyczki lub jeszcze inna błahostka.

I bez urazy ale wymiana tylnego zamka nie jest zadaniem dla mechanika, który jest tego pewny jedynie w 90%, bo gdyby wiedział jak skomplikowana jest taka operacja, to RACZEJ sam najpierw próbowałby wyeliminować wszystkie inne wątpliwości, zostawiając sobie tą przewątpliwą przyjemność na sam koniec ... .

Moja serdeczna propozycja: dopytaj o innego, prawdziwego fachowca, który NAJPIERW ZDIAGNOZUJE, a dopiero POTEM coś wymienia.
Bywają oczywiście takie awarie, że łatwiej jest podłożyć na próbę inną część zastępczą, ale w tym konkretnym przypadku można wykonać szereg innych czynności zanim zdecydujesz się popaść w spiralę absurdu i katastrofy finansowej za sprawą mało rozgarniętego szpeca ... .
I nie jest to żadna złośliwość z mojej strony. Po prostu czuję pismo nosem i przedstawiam Ci rozwiązanie alternatywne, a moim zdaniem dużo bardziej zasadne od wymiany zamka, choć jego uszkodzenie również jest możliwe ... .
Pozdrawiam. Piotr.
Obrazek
Złote myśli: Chipować może każdy ... lecz nie każdy powinien ... .
Piotruś
-#Klubowicz
-#Klubowicz

Model: Nie mam
Nadwozie: Kombi
Silnik: Nie mam
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Rok: 1996
Imię: Piotr

Re: Zamek drzwi tylne - tylko jaki...?

Postprzez KTT » 2020-07-05, 20:33

Podepnę się pod temat... Czasami wyświetla mi się informacja "awaria blokady rodzicielskiej" chętnie bym przejrzał i spryskał kontaktem wiązki w drzwiach na początek, ale nie wiem jak je rozłączyć. możecie pomóc?
KTT
-#Forumowicz
-#Forumowicz

Model: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.00 CLAB 204KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Rok: 2012
Imię: Grzegorz

Powrót do C7 (2011-2018)