wracając do "mojego" przepysznego rogala - taki jest przepis składnikowo-procentowy :
idealny rogal ma kształt półksiężyca lub podkowy. Posmarowany jest pomadą (czyli lukrem) i posypany posiekanymi orzechami. Waży od 200 do 250 gramów. Musi zmieścić się w prostokącie o wymiarach 14x10x7 cm. Rogal wykonany jest ze składającego się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego, nadziewany masą z białego maku i bakalii. 60% masy rogala to ciasto, 30% masa z białego maku, 8% to pomada i 2% - posypka z orzechów.
Dodam tylko , że 1 kg dobrych rogali kosztuje około 40 zł , a jeden porządny , wypasiony rogal potrafi kosztować 12-15 zł
Najlepsze są ciepłe rogale - prosto z piekarni - miód -malina z tym wyjątkiem , że po wsunięciu takiego na szybko - ból brzucha gwarantowany